Helena Av Sverige

(fm mm mf ff fm mm fm mf fm ff ff ff fm ff fm m och fm mm mf ff fm mm mf mf ff ff f f f f m f f f m m och fm mm mf ff fm mm mf mm mf mf ff ff fm ff ff m m och fm mm mf ff fm mm mm fm mf ff ff ff ff fm ff ff m m)  (Antavla)

Drottning av Sverige ca 1080-1084 och 1088-1105.

Mönstring: 1) Supplementbandet till Den introducerade svenska adelns ättartavlor anger att Woldemar von Rosen (känd 1282) var son till Otto I von Luneborg (son till Helmold de Luneborg), medan Fritz Fischer anger att han var son till en Otto von Rosen (son till Helmold de Luneborg) och Rosenkrönikan anger att härstamningen från Luneborg ligger på mödernet och att Woldemar von Rosens (k. 1282) fader Woldermar von Rosen var gift med en dotter till Helmold de Luneborg.

Exakt hur släktskapen ser ut är alltså oklara, men förefaller som mycket troliga då bröderna Woldemar och Otto von Rosen innehade Roop, vilket har tillhört släkten Roop med Theodericus de Ropa. Samt att namnet Helmold och Otto förekommer i släkten, vilka finns hos släkten de Luneborg vars medlemmar har fört tre rosor i vapnet.

Jag utgår från Rosenkrönikan, citerad på http://vonrosen-se.org/UrspungLitedjupare.htm

Familj med Inge (Den Äldre) Stenkilsson ( - ~1100)   (Familjeöversikt)


Barn:
Kristina Ingesdotter av Sverige ( - 1122)
Noteringar:

Helena (i vissa källor Maer och Mö) var drottning av Sverige omkring 1080-1084 samt omkring 1088-1105. Hon var syster till den så kallade Blot-Sven och maka till kung Inge den äldre.


Det finns en gammal förteckning som talar om att kung Inge och drottning Helena ägde stora jordegendomar i de trakterna och de ska ha givit bort cirka 20 bondgårdar till ett kloster i Vreta som grundades invid den nybyggda kyrkan. Det här var mellan år 1090 och 1100. En del vill ha den här händelsen att betyda att Inge kom från Östergötland men troligare var att det var Helena som kom från landskapet och de 20 gårdarna ska i så fall ha kommit till familjen vid giftermålet, eller kanske ännu troligare, att det var gårdar de fått i samband med dråpet av Blot-Sven som antagligen hade sin ätt i området.


Helena slutade sina dagar i Vreta kloster och var alltså då sannolikt samma drottning som den maer eller mö som i klostrets annaler inte avsåg ett personnamn utan där hade betydelsen "nunna".[1]


Äldre teorier om att Helena skulle ha varit samma person som helgonet Elin av Skövde har avfärdats av moderna historiker som osannolika.
Källa: Wikipedia

Källor:
1) Rosenkrönikan + Fritz Fischer + Supplement till Den introducerade svenska adelns ättartavlor

Glöm inte att kontrollera källorna själv om du vill använda uppgifter från sidan! Maila gärna om du har några frågor!
OBS! Personer i min forskning födda efter 1916 finns ej med på webbsidan.

Senast ändrad: 2010-05-16, e-post (e-mail): Klicka här (nytt fönster öppnas)