Helena Av Sverige

(fm mm mf ff fm mm fm mf fm ff ff ff mm ff fm m och fm mm mf ff fm mm mf mf ff ff f f f m m f f f m m och fm mm mf ff fm mm mf mm mf mf ff ff fm ff ff m m och fm mm mf ff fm mm mm fm mf ff ff ff ff fm ff ff m m)

Drottning av Sverige ca 1080-1084 och 1088-1105.


Barn
Kristina Ingesdotter av Sverige ( - 1122)

Noteringar

Helena (i vissa källor Maer och Mö) var drottning av Sverige omkring 1080-1084 samt omkring 1088-1105. Hon var syster till den så kallade Blot-Sven och maka till kung Inge den äldre.


Det finns en gammal förteckning som talar om att kung Inge och drottning Helena ägde stora jordegendomar i de trakterna och de ska ha givit bort cirka 20 bondgårdar till ett kloster i Vreta som grundades invid den nybyggda kyrkan. Det här var mellan år 1090 och 1100. En del vill ha den här händelsen att betyda att Inge kom från Östergötland men troligare var att det var Helena som kom från landskapet och de 20 gårdarna ska i så fall ha kommit till familjen vid giftermålet, eller kanske ännu troligare, att det var gårdar de fått i samband med dråpet av Blot-Sven som antagligen hade sin ätt i området.


Helena slutade sina dagar i Vreta kloster och var alltså då sannolikt samma drottning som den maer eller mö som i klostrets annaler inte avsåg ett personnamn utan där hade betydelsen "nunna".[1]


Äldre teorier om att Helena skulle ha varit samma person som helgonet Elin av Skövde har avfärdats av moderna historiker som osannolika.
Källa: Wikipedia

Senast ändrad: 2010-05-16

Laddar...